Verhuren via Airbnb - Blogs - Advies-balie

Advies-balie
voor (juridisch) advies
en praktische ondersteuning
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Verhuren via Airbnb

Advies-balie
Gepubliceerd door in Algemeen ·
Tags: verhurenAirbnb

Bij marktleider Airbnb zijn, verspreid over 191 landen, drie miljoen aanbieders van accommodaties te vinden. Of je nu zoekt naar een kamer of appartement in een gezellige woonbuurt waar geen hotels te vinden zijn, een luxueus penthouse in het centrum van een wereldstad, een decadente villa met zwembad of juist een primitief boshuisje; je kunt het niet bedenken of het is te vinden (en of je iets voor jou alleen zoekt, voor twee personen of een groep van tien, er is voor elk wat wils). Die woningen worden aangeboden door, veelal particuliere, verhuurders. Ook jij kunt via Airbnb (of soortgelijke sites als Wimdu, Flipkey, Roomstolet of Spareroom) je woning (of een deel daarvan) verhuren.  Zo kun je geld verdienen met de verhuur van een kamer of woning verhuren als jij zelf op vakantie bent of als je ruimte over hebt, maar je kunt ook je tweede woning of recreatiewoning te huur aanbieden. Het is een makkelijke manier om geld bij te verdienen en je leert er ook nog eens allerlei mensen door kennen. Er is echter wel een maar. Al is het je eigen woning, je dient wel rekening te houden met regels, wetten en voorschriften.

Let op! Verhuren is gebonden aan regels
In Amsterdam bijvoorbeeld wordt zowel door de gemeentelijke overheid als huiseigenaren en VVE's opgetreden tegen verhuurders die zich niet aan de regels houden. De situatie in Amsterdam is vrij uniek, zowel wat beleid als handhaving betreft, maar er zijn een aantal andere grote steden in Nederland die in navolging van Amsterdam ook regels willen gaan opstellen voor vakantieverhuur. Het is belangrijk daar rekening mee te houden. De sancties en boetes zijn behoorlijk hoog. Onderstaand een paar voorbeelden waarbij duidelijk wordt hoe hoog de boetes en sancties kunnen zijn en als waarschuwing om de regels niet te overtreden:

Deze voorbeelden illustreren het belang van het naleven van regels. Als huurder of eigenaar met verhuuraspiraties doe je er verstandig aan om je goed te oriënteren voordat je overgaat tot de verhuur van (een deel van) je woning.

Hierbij tips om het verhuren tot een succes te maken:
1. Het eerste dat je moet doen voordat je je woning (of deel daarvan) gaat verhuren is om na te gaan of er in de gemeente waar je woont beleid is, of regels van toepassing zijn op de tijdelijke verhuur van woonruimte. Ook als het gaat om een recreatiewoning kan het zijn dat daarvoor binnen een gemeente beleidsregels zijn opgesteld (bijvoorbeeld wat maximaal aantal verhuurdagen per jaar betreft). Als de regels niet duidelijk zijn, vraag dan aanvullende informatie op bij de gemeente.

2. Als de regels van de gemeente duidelijk zijn en je mag verhuren, vraag dan  toestemming aan je verhuurder (als het gaat om een huurwoning) of VVE (als het gaat om een eigen woning met een VVE). Het meest verstandig is om die toestemming op schrift vastgelegd te krijgen zodat daar later geen problemen over kunnen ontstaan. Als je de woning verhuurt zonder toestemming van de verhuurder of VVE dan kan er een boete worden opgelegd, de inkomsten kunnen worden opgeëist of de huurovereenkomst worden beëindigd. Verhuur dus alleen met toestemming.

3. Als je woning een sociale huurwoning betreft, dan is verhuur via een site als Airbnb niet toegestaan. Als je desondanks toch besluit om (een deel) van je huurwoning te verhuren dan kan je dit enorm duur komen te staan (zoals je hebt kunnen zien aan het eerste voorbeeld dat hierboven gegeven is).

4. Als je een hypotheek hebt afgesloten voor je woning een je wilt die woning (of een deel daarvan) gaan verhuren, lees dan je hypotheekakte door of dat mag. In de meeste gevallen is verhuur niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming van de  hypotheekverstrekker. Indien in strijd wordt gehandeld met de voorwaarden uit de hypotheekakte, loop je het risico dat de hypotheekverstrekker de hypothecaire lening onmiddellijk opeist. Vraag dus om schriftelijke toestemming voordat je gaat verhuren.

5. Het is belangrijk om een goede administratie bij te houden. Dit is belangrijk richting gemeente (als daar maximale verhuurdagen gelden) en voor de afdracht van toeristenbelasting, voor de belastingdienst (als het niet gaat om de verhuur van een tweede woning of recreatiewoning, dien  je 70% van de huuropbrengst als inkomsten op te geven).

6. Een woning is in veel gevallen niet verzekerd via de inboedel of opstalverzekering van de huiseigenaar. Schade door bijvoorbeeld brand die ontstaat op het moment dat de woning verhuurd is, wordt in zo'n geval niet vergoed. Het is dus aan te raden om je verzekeringstussenpersoon te benaderen en te vragen of je polissen verhuur aan particulieren dekt of dat je een speciale verzekering dient af te sluiten. Als je je eigen huis of een deel daarvan  incidenteel verhuurd  kun je terecht bij o.a. Nationale Nederlanden en Centraal Beheer Achmea. Zij hebben een polis waar incidentele verhuur via sites als Airbnb is gedekt (let wel, er gelden wel aanvullende regels). Als je een vakantiewoning hebt die je regelmatig verhuurd aan toeristen doe je er verstandig aan om een zogenaamde recreatie- of vakantiewoningverzekering inclusief verhuur en aansprakelijkheidsdekking af te sluiten. Besef je goed dat de Verhuurders Garantie die Airbnb aanbiedt geen verzekering voor je woning is en dus niet als vervanging voor je verzekering wordt gezien. De Verhuurdersgarantie biedt verhuurders bescherming tot $1 miljoen, indien er schade wordt aangericht door een huurder.

7. Als je zeker weet dat je mag verhuren en je verzekering in orde is. Maak dan je woning/kamer of kamers geschikt voor verhuur. Zorg ervoor dat er niet teveel persoonlijke bezittingen (zoals foto's) in de te verhuren ruimte aanwezig zijn. Haal kostbaarheden zoveel mogelijk weg en zorg dat de ruimte opgeruimd en schoon is.

8. Maak vervolgens een account aan bij Airbnb (gebruik deze link om in aanmerking te komen voor een bonus als je daadwerkelijk de eerste keer verhuurd). Geef een eerlijke en duidelijke omschrijving van de ruimte(s) die je verhuurd en illustreer het met foto's. Neem foto's van de kamer(s) en/of de woning (ook de buitenkant) en probeer de sfeer van de woning te laten zien. Je kunt ook een Airbnb fotograaf foto's laten maken.

9. Stel duidelijke regels op en geef aan voor wat voor soort huurders de accommodatie geschikt is. Stel een reële prijs in voor de ruimte die je te huur aanbiedt. Kijk eerst wat vergelijkbare accommodaties vragen en ga daar vervolgens iets onder zitten om je eerste huurder(s) te trekken. Je hebt huurders nodig om recensies te krijgen. Goede recensies zorgen voor extra vertrouwen en maken dat huurders eerder voor jouw woning kiezen. Zodra je een paar recensies hebt ontvangen van huurders, kun je eventueel met je prijs omhoog gaan.

10. Maak een huurdershandleiding waarin de werking van elektrische apparaten is opgenomen, eventuele huisregels en voorschriften, tips over de buurt (zoals leuke eettentjes, winkels, openingstijden etc.) en telefoonnummers van hulpdiensten en contactpersonen.

11. Wees selectief in de keuze van gasten om problemen te voorkomen. Vraag potentiele huurders altijd naar hun groepssamenstelling, leeftijd en het doel van hun bezoek. De kans op schade of problemen is groter bij een groep mannen die een vrijgezellenfeest wil vieren dan bij  een echtpaar van middelbare leeftijd dat een weekeindje in de omgeving van jouw woning wil gaan wandelen.

12. Als je huurder krijgt, licht dan je eventuele buren in. Het is heel vervelend als buren opeens geconfronteerd worden met onbekenden die jouw huis in-en uitlopen. Ook is het verstandig met het oog op eventuele overlast die zij door de verhuur kunnen ervaren een contactnummer door te geven mochten buren klachten hebben.

13. Zorg ervoor dat de woning netjes en schoon is en zorg voor een klein welkomstgeschenkje (dat kan een handgeschreven welkomstbriefje zijn met een flesje wijn, een bos bloemen of iets lekkers). Het is verstandig om kastruimte voor de gast vrij te maken en niet te veel persoonlijke spullen achter te laten in de woning.

14. Denk als laatste na over een handige manier om de sleuteloverdracht te regelen. Je kunt gasten uiteraard zelf ontvangen maar een zogenaamde sleutelkluis is een goed alternatief. Dit soort kluisjes zijn bij de bouwmarkt verkrijgbaar en garanderen een makkelijke sleuteloverdracht.

15. Als de gast vertrokken is, controleer dan of er geen schade is en of de huurder geen persoonlijke spullen heeft achtergelaten en stuur vervolgens een bedankberichtje en schrijf een recensie op het verhuurdersplatform.

Uiteraard kun je met vragen over het verhuren van onroerend goed terecht bij Advies-balie.
Heb jij een ruimte (over) die je wilt gaan verhuren via Airbnb? Gebruik dan deze link!2 Opmerkingen
2021-07-04 03:26:50
Jordan 1 Low
Asics Shoes
Jordan One
Jordan 1 Mid
Pandora
Pandora Official Site
Adidas Yeezy
Air Jordan 1 High
Adidas Shoes Women
Pandora Jewelry Website
Air Max 720
Nike Canada
Pandora
Pandora Outlet
Nike Factory
Pandora Charms
Moncler Coat
Pandora Jewelry
Moncler Jackets
Moncler Outlet
Moncler Jackets
Asics Sneakers
Pandora Jewelry
Nike Sneakers For Men
Nike Outlet
Shoes Nike
Pandora Bracelet
Wholesale Jordan Shoes
Pandora Charms
Pandora Charms
Cheap Mens Adidas Shoes
Nike Running Shoes Sale
Adidas NMD
Pandora Bracelets
Ferragamo Shoes Women
Pandora Outlet Online
Pandora Charms Outlet
Nike Outlet Store
Pandora Charms
Pandora Charms
Moncler Sales
Nike Store
Pandora
Nike Shoes Canada
Nike
Nike Mens Shoes
Nike Shoes Canada
Air Jordan Retro 1
Pandora Outlet
Jordan 1 High
Adidas Men's Shoes
Pandora Jewelry
Pandora Charms
Pandora Jewelry Official Site
Nike Outlet Store
Balenciaga
Air Jordan 1 Low
Yeezy Boost 350
Pandora Jewelry
Pandora Jewelry Official Site
Goyard Outlet
Pandora Jewelry
Adidas Outlet Store
Jordan Wholesale Distributors
Pandora Jewelry Official Site
Asics Running Shoes Women
Balenciaga Shoes Men
Yeezy
Balenciaga
Moncler Coats
Triple S Balenciaga
Nike Air Jordans 1
Shoes Adidas
Adidas Shoes Canada
Nike UK
Pandora
New Nike Shoes
Nike Air Jordan 1
Pandora Jewelry
Adidas Website
Pandora Charms
Goyard Bags Outlet
Jordan 1's
Adidas Canada
Wholesale Jordans
Pandora Jewelry Outlet
Wholesale Jordan
Pandora Ring
Pandora Jewelry Official Site
Adidas Trainers
Pandora Outlet
Pandora Jewelry
Pandora Jewelry
Women Nike Sneakers
Adidas Canada
Puma Store
Balenciaga Shoes
Adidas Sneakers
Ferragamo Belts
Cheap Basketball Shoes
Pandora Outlet
Balenciaga Sneakers Sale
Pandora Jewellery
Jordan Retro 1 High OG
Pandora Jewelry
Cheap Moncler Coats
Pandora Jewellery
Salvatore Ferragamo Shoes
Asics Shoes Women
Pandora Jewelry
Pandora
Ferragamo
Yeezy
Pandora Charms
Jordan 1 Dior
Pandora Charms
Adidas Shoes
Moncler Jacket For Women
Adidas Running Shoes
Nike Outlet
Nike Canada Online
Nike Canada Online
Pandora Jewelry Black Friday
Nike Shoes
Pandora Charms
Jordan 1 Retro
Pandora Bracelet
Moncler Sale
Nike Shoes Outlet Online
Pandora
Nike Shoes Canada
Pandora Bracelets
Balenciaga Sneakers Outlet
Ferragamo Belt
Pandora Rings Official Site
Asics Outlet
Nike Women Shoes
Asics Gel Kayano
Pandora Jewelry Official Site
Pandora Outlet Online
Women Nike Shoes
Nike Shoes For Men
Nike Canada
Adidas Clearance Sale
Asics Outlet
Nike Canada
2021-08-04 22:12:42
Adidas Outlet
Nike Running Shoes For Women
NHL Jerseys
Wholesale Cheap Jordans
Jordan 29
Kids Jordans
Jordan 24
Jordan 12
Christian Louboutin Shoes
Air Force 1
Jordan 32
Jordan Retro
Adidas China
Yeezy Boost 350 V2
Cheap Shoes From China
Pandora Jewelry Official Site
Nike Shoes
Jordan 11
Air Max
Off White x Nike
Huarache
Wholesale Nike Shoes
Jerseys Wholesale
Nikes Wholesale
Air Jordan 27
Nike Outlet Store
Pandora Charms
Nike Shoes For Men
Adidas NMD R1
Nike Jordan
Air Jordan 35
Jordan Retro 12
Nike Metcon
Nike Sneakers For Women
Jordan Retro 11 Low
Nike Outlet Store
Air Jordan 11 Retro
Air Jordan 23
Air Max 270
NFL Shop
Nike Air Force 1 Women
Christian Louboutin
Cheap Jordan Shoes
Jordan 21
Nike Air Max 2019
Jordans 6
Wholesale Jordans
Pandora Jewelry
Nikes
Jordan 14
Jordans 2021
Huaraches
Nike Shoes
NBA Jerseys
Nike Running Shoes For Women
Nike Outlet
Jordan 30
Jordan 22
Air Jordan 2
Nike Outlet
Pandora Bracelet Charms
Jordan 26
Nike Wholesale
Nike SB Dunk
Jordan 13
Adidas Outlet
Nike Air Zoom
Air Jordan
Nike Running Shoes For Men
Jordan 12s
Jordan AJ 1
Nike Wholesale
Lebron James Shoes
Wholesale Cheap Jordans
Pandora Jewelry Official Site
Nike Shoes For Mens
Fjallraven Kanken
Jordan 16
Nike Roshe
Air Force Ones
Adidas Wholesale China
Nike Air Force 1
Yeezy
Nike Huarache Men
Pandora Ring
Nike Shoes
Nike Air Max 720
Nike
Nike Foamposite
Nike Cortez Women
Nike Shoes Cyber Monday
Jordan 19
Nike Factory Store
Red Bottom
Wholesale Jordans
NHL Jerseys
Pandora Jewelry Official Site
Wholesale Nike Clothing
Jordan 1
Nike Foamposite
Jordan Concord
Nike Free Rn
NBA Jerseys
Nikes Shoes
Jordan 20
Air Force 1s
Nike Outlet Store
Jordan 5 What The
Air Max 720
Nike Womens
Pandora Jewelry
Cheap Jerseys
MLB Shop
Pandora Charms
Cheap Adidas Shoes For Men
Jordan 4
Nike Canada
Air Jordan 33
Cheap Nikes
Wholesale Jordans From China Factory
Nike Jordan 1 High
Nike Zoom Fly
Jordans 18
Cheap Jordans
Wholesale Nike Shoes
Nike Shoes
Nike Sneakers
Air Max 270
Nike Clearance Outlet
Nike Roshe
Wholesale Adidas
Jordan 33
Air Jordan Shoes
Jordans 28
Air Force Ones
Nike Slippers
Jordans 13
Nike Outlet
Jordan 34
Air Jordan 15
Cheap Jordan 11
Jordan 25
Wholesale Jordans
Baby Jordan
Air Jordan 31
Dior Jordans
Nike Outlet Store Online Shopping
Nike Outlet
Rings Pandora
Jordan 33
Adidas Yeezy
Nike Factory Outlet Store Online
Adidas Shoes Canada
Nike React
Jordan 17


Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu