Een interessante casus (over embedden) - Blogs - Advies-balie

Advies-balie
voor (juridisch) advies
en praktische ondersteuning
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Een interessante casus (over embedden)

Advies-balie
Gepubliceerd door in Auteursrecht ·
Tags: embeddenauteursrecht

EEN INTERESSANTE CASUS
Bij Advies-balie kregen we een interessante zaak voorgelegd. De casus delen we graag.

De vraag komt van een ondernemer die een website exploiteert waar hij o.a. een dagelijks overzicht van relevant branche-gerelateerde nieuwsberichten plaatst. Die korte nieuwsberichten worden middels een berichtje + een foto op zijn website vertoond (d.m.v. embedden). De bron van de berichten wordt wel onderaan het bericht aangegeven maar er is geen toestemming voor plaatsing aan de 'bron' gevraagd. De ondernemer had een betalingsverzoek ontvangen van de distributeur van de auteursrechthebbende op een viertal door de ondernemer gebruikte afbeeldingen (die getoond werden bij de nieuwsberichten) op zijn site. De betreffende distributeur is gemachtigd om licenties te verlenen op de gebruikte werken en eveneens gemachtigd om (in rechte) op te treden tegen auteursrechtelijke inbreuken. De ondernemer werd middels het betalingsverzoek verzocht om licentievergoedingen te betalen voor het gebruik van de vier foto's. De ondernemer kwam bij de Advies-Balie om raad.

Op het eerste gezicht lijkt het een duidelijke zaak. Bij het betalingsverzoek is een uitdraai meegestuurd waarop de originele foto en details van de inbreukmakende publicatie (de originele foto, de naam van de website, de betreffende pagina en de URL van de afbeelding) staat. De vier foto's zijn zonder toestemming van de auteursrechthebbende en/of zonder betaling van een (licentie-) vergoeding op de website van de ondernemer geplaatst. Dat je voor het gebruik van foto's die niet door jezelf gemaakt zijn een vergoeding aan de maker verschuldigd bent is logisch. Niet iedereen denkt daar echter zo over. Er zijn veel mensen die denken dat wat op het internet te vinden is, vrij te gebruiken is. Dat is een misvatting. Zoals in een eerder artikel op Advies-balie.nl al is uitgelegd is de hoofdregel van de Nederlandse Auteurswet dat de maker van een boek, foto, film of bijvoorbeeld een muziekstuk de enige is die dat betreffende werk mag kopiëren en/of openbaar mag maken. Wil je andermans werk gebruiken dan dien je toestemming te vragen aan de maker (en een eventuele vergoeding te betalen).

In een uitzending van het programma De Rijdende Rechter van KRO-NCRV stond onlangs een soortgelijke zaak centraal. Een onderneemster die een foto van het internet had 'geplukt' en (na bijgeknipt te hebben) op de website van haar bedrijf had geplaatst vond het onterecht dat zij een factuur ontving van het bedrijf dat optrad namens de auteursrechthebbende op die foto. Ze had de foto op een site met de naam Dutch Free Card gevonden. Er stond weliswaar een balkje op de foto met daarop Dutch Free Card met een copyright teken, maar dat heeft ze ervan af 'geknipt', omdat ze dat lelijk vond. In haar ogen is free gratis dus had ze die foto gebruikt voor haar eigen site. De Rijdende Rechter was echter duidelijk in zijn uitspraak; de onderneemster heeft een driedubbele auteursrechtelijke inbreuk gemaakt en dient aan de maker van de foto een (schade)vergoeding te betalen. (klik hier voor een kort artikel dat Advies-balie naar aanleiding van dat programma publiceerde).

In de aan Advies-Balie voorgelegde zaak speelt iets anders, de betreffende foto's zijn niet van het internet 'geplukt' en op de bedrijfswebsite geplaatst maar zijn op de website van de ondernemer 'embed'. De nieuwsberichten met bijbehorende foto's worden niet op de website zelf geplaatst maar worden middels een embedded hyperlink (ook wel inline link genoemd) op de website getoond. Met behulp van een embedded hyperlink wordt verwezen naar content die op de server van de bron staat. Door deze manier van linken verschijnt het werk waarnaar gelinkt wordt op een eigen website waardoor het voor de bezoeker lijkt of die content op de website zelf staat.

Het Europees Hof stelt dat linken en embedden geen auteursrechtinbreuk is
Het auteursrecht kent een aantal (wettelijke) uitzonderingen waardoor het gebruik van werken van een ander wel is toegestaan (zie hiervoor uitzonderingen die van toepassing zijn op het auteursrecht). Embedden valt niet onder deze uitzonderingen. Embedden is echter überhaupt geen handeling die het auteursrecht raakt, dit komt omdat het embedden niet zorgt voor een zelfstandige openbaarmaking. Zo heeft het Hof van Justitie EU in de zaak Svensson e.a. tegen Retriever op 13 februari 2014  bepaalt dat hyperlinken naar beschermde werken zonder toestemming is toegestaan, ook als "daarbij de indruk wordt gewekt dat het wordt getoond op de website waar de link zich bevindt, terwijl dit werk in werkelijkheid afkomstig is van een andere website". Dat laatste citaat betreft embedden.

Een ander belangrijk arrest over embedden is daarnaast het arrest van 19 november 2013 van het Hof Amsterdam, waarin het Hof stelt, mede op grond van Europese rechtspraak: "Het plaatsen van een hyperlink die verwijst naar de locatie op internet waar een bepaald werk voor publiek toegankelijk is gemaakt, is in beginsel geen zelfstandige openbaarmaking". Het Hof motiveert dit als volgt: "Degene die een werk op internet plaatst zodanig dat dit toegankelijk is voor het publiek (en daardoor mededeling doet aan het publiek in de zin van de Auteursrechtrichtlijn), is degene die dit werk ter beschikking stelt van het publiek en dus openbaart. Verwijzing met een hyperlink naar een aldus op een andere locatie openbaar gemaakt werk is niet veel anders dan met een voetnoot in een boek of tijdschriftartikel verwijzen naar een reeds gepubliceerd ander werk. Een zelfstandige manier van openbaar maken of van interventie daarbij is het geven van een hyperlink in dat geval in beginsel niet.".

De te embedden content moet een 'voor publiek toegankelijk' gemaakt werk zijn dat 'vrij toegankelijk' is. Als het gaat om foto's, artikelen of ander werk die op een afgeschermde site staat (bijvoorbeeld een site die alleen toegankelijk is voor abonnees of bijvoorbeeld doordat een foto-album in de prive-modus is gezet) dan is embedden niet toegestaan aangezien er dan sprake is van een nieuw publiek dat door de houder(s) van het auteursrecht niet in aanmerking werd genomen toen de content op de bronwebsite beschikbaar werd gesteld. In zo'n geval is toestemming nodig van de auteursrechthoudende.

Embedden (op de juiste manier) maakt geen inbreuk op auteursrecht en is ook geen uitzondering op auteursrecht. Om die reden hoeft er ook geen naam van de maker of bron bij vermeld te worden en hoeft er dus ook geen licentievergoeding aan de auteursrechthebbende betaald te worden.

Waar moet je bij embedden rekening mee houden?
  • Embedden is toegestaan voor foto's en teksten maar ook voor video's en radio-streams;
  • De content (het artikel, de foto, de video e.d.) moet altijd op de bronsite blijven staan. De content mag niet op de eigen site geplaatst worden. Het is niet toegestaan om iets te downloaden en vervolgens op je eigen site te uploaden;
  • De content moet in de originele vorm gepresenteerd worden. Er mag niet, met behulp van technische middelen, aan de content 'gesleuteld' worden;
  • Je mag alleen content embedden die al openbaar gemaakt is. Content die achter een 'betaalmuur' is geplaatst mag niet middels embedden worden gedeeld;
  • Embedden is door het Europese Hof van Justitie toegestaan en is van toepassing op content uit de EU. Als je content wilt embedden uit een land buiten de EU moet je rekening houden met de rechtsregels van dat land;
  • De URL van de embedded content moet duidelijk maken dat de content van de bronserver afkomstig is;
  • Aangezien je 'linkt' naar content op een andere server, ben je afhankelijk van deze bron. Als de originele content wordt verplaatst, verwijderd of aangepast heeft dat ook effect op jouw site. Opletten dus en regelmatig je embedded content controleren.

De ondernemer met de adviesvraag aan Advies-balie had het embedden niet op de juiste wijze toegepast. Dat dit niet op de juiste manier gebeurde had te maken met een recente technische aanpassing aan de site. Dat daardoor het embedden niet op de juiste manier gebeurde constateerde hij pas na het betalingsverzoek van de distributeur van de foto's. Het zou dus voor de hand liggen om aan het betalingsverzoek te voldoen. Doordat de ondernemer echter de wijze van embedden inmiddels heeft aangepast en het belangrijk is om te weten of de nieuwe wijze wel aan de regels voor embedden voldoet (en er geen nieuwe claims zullen komen) adviseerde Advies-Balie om een brief te sturen naar de distributeur. Uiteraard met excuses. Dat het nooit de bedoeling is geweest om inbreuk te maken op het auteursrecht en dat de foto's (en de bijbehorende nieuwsberichten) nooit op de server van de ondernemer hebben gestaan al leek dit wel zo. Tevens werd in de brief aangegeven dat aanpassingen aan de manier van embedden op de website zijn doorgevoerd en werd dit inzichtelijk gemaakt door een link mee te sturen van een van de embedded foto's. De reactie van de distributeur kwam twee dagen later. Bij uitzondering waren ze, op basis van de argumenten, bereid de factuur te annuleren. De ondernemer heeft dus erg veel geluk gehad (en zijn lesje geleerd).

Zowel richting deze ondernemer als ieder ander die content van anderen gebruikt op een website blijft het advies: Gebruik nooit zonder toestemming werk van een ander. Controleer bovendien de bestaande content op je website. Als de content niet correct embedded is, niet is aangekocht of als er geen rechtstreekse toestemming van de auteursrechthebbende voor is gekregen, verwijder die content dan om claims te voorkomen.

_______________________________________________________________________________________________
Heb jij vragen naar aanleiding van dit artikel of heb je ondersteuning of advies nodig bij een (juridische) kwestie, neem dan contact op met Advies-balie.8 Opmerkingen
2021-07-07 20:00:38
Air Force Ones
Air Jordan 24
Air Jordan 34
Off White Nike Shoes
Lebron Shoes
MLB Shop Canada
Dior Jordans
Jordan 23
Nikes
Nike Running Shoes For Women
Nike Acg
Nike Cortez
Nike Shoes
Nike Shoes Canada
Adidas Yeezy
Adidas Canada
Nike Jordan
Nike Women's Shoes
Air Jordan 33
Jordan 15
Jordan 21
Jordans 27
Cheap Jordan Shoes
Adidas NMD
Christian Louboutin
Jordan Retros
AJ 1
Air Force 1 Shoes
Wholesale Jordans
Nike Blazers
Pandora Official Site
Adidas Outlet Store
Jordan 19
Red Bottom
Nike Outlet
Nike Zoom Pegasus
Nike Shoes
Nike Flip Flops
Kids Jordans
Nike Air Force 1 Low
Jordans 31
Nike Foamposite
Pandora Jewelry Charms
NFL Jerseys
Pandora Jewelry Official Site
Jordan 2s
Air Jordan 17
Air Jordan 5 What The
Nike Shoes
Jordan 30
Wholesale Nike Shoes
NBA Store Canada
Nike Outlet Store
Nikes Wholesale
Air Jordan 13
Jordan 22
Nike Air Max 270
Nike Outlet Store Online Shopping
Air Force 1s
Nike Huarache
Men Nike Shoes
Uptempo
Nike Jordan 1 Low
Nike Zoom Pegasus
Jordan 14
Jordan 32
Jordan 20
Air Jordan 33
Nike Roshe
Jordan 4
Nike Outlet Store
Nike Shoes For Women
Nike Shoes
Wholesale Air Jordans
Christian Louboutin Shoes
Air Jordan 35
Nike Factory Outlet Store Online
Jordans 13
Jordan 11 Retro
Nike Wholesale
Wholesale Adidas
Nike Outlet
Cheap Jordans Free Shipping Wholesale
Jordan 29
Air Force 1s
Cheap Nikes From China
Nike Running Shoes
NFL Gear
Retro 12
NHL Jerseys
Rings Pandora
New Jordans
Nike Metcon
Nike Clearance
Nike Canada
Air Jordan 1 Retro
Cheap Jordans
Jordan 25
Air Jordan
Adidas Yeezy Boost 350 V2
Jordans 16
Cheap Jordan Shoes From China
Adidas Store
Air Jordan 26
Jordans 12
Jerseys Wholesale
Nike Running Shoes
Adidas Yeezy Boost 350
Toddler Jordans
Wholesale Adidas Sneakers
Pandora Bracelet
Nike Free Run
Nike Shoes
Jordan 11 Low
Cheap Jerseys
Cheap Nike Shoes From China
Nike Sneakers For Women
Pandora CZ Charms
Jordan 12
Nike Air Force 1
Air Max
Pandora
Pandora Rings
Nike Huaraches
Nike Air Max 720
Jordan 18
Jordan 11 Concord
Nike Air Max 270
Air Max 720
Nike Air Max Women
Nike Shoes
Pandora Jewelry Official Site
Cheap NHL Jerseys
Nike Outlet Store Online Shopping
Pandora Charms
Nike SB Dunk
Cheap Jordans
Nike Wholesale
Nike Sneakers
Wholesale Adidas
Cheap Adidas Shoes For Women
Air Jordan 33 shoes
Wholesale Nike Shoes China
Jordan 6s
Michael Jordan Shoes
Wholesale Shoes And Clothing
Jordan 28
Jordan 11 Retro
Jordan Shoes
Nike Shoes
Nike Outlet
Cheap Nike Shoes
Nike Shoes Cyber Monday Sales
Huarache
Fjallraven
2021-10-04 14:00:08
Nike Zoom Pegasus
Jordan 27
Toddler Jordan
Cheap Jordans
Air Jordan 11 Low
Jordans 34
Nike Cyber Monday
Air Force 1
Adidas Outlet
Nike Store
Nike Canada
Retro 12
Air Jordan Shoes
Nike Outlet Online
Rings Pandora
Nike Outlet
Wholesale Jordans
Air Jordan 31
Nike React
Wholesale Nike Shoes
Nike Air Max
Nike Free Rn
Nike Air Max 97
Off White x Nike
Nike Shox Women
Nike Air Force 1 Men
Nike Lunarlon
Adidas Shoes For Women
Nike Wholesale Dealer
Pandora Rings
Nike Air Max 270
Jordan 14
Nike Running Shoes
Jordan 11 Concord
Cheap Jerseys From China
Jordan 35
Cheap Shoes From China
Raptors Jersey
Pandora Charms
Air Force 1
Nike Blazer
Nikes
AJ1
Jordan 13
Jordan 23
Yeezy Static
Jordan Retros
Nike Factory Outlet Store Online
Cheap Jordan
Yeezy
Air Jordan 33
Nike SB Dunk
Nike Hyperdunk
Adidas Yeezy Boost 350
Wholesale Jordans From China Factory
Jordan 1
Nikes
Air Max 95
Jordan 16
Air Jordan 11 Retro
Nike Sneakers
Nikes Shoes
Fjallraven Kanken
Nike
Nike Huarache
Jordan 15
Cheap Wholesale Nike Shoes And Clothing
Nike Wholesale
Jordan 25
Pandora Necklace
Jordan 21
Cheap Wholesale Nike Shoes Free Shipping
Air Max 270
Jordan 22
Cheap Jordan Shoes Supplier
New Jordan
Wholesale Adidas Sneakers
Jordan 29
Huaraches
Nike Air Force 1 High
Nike Sandals
Nike Factory Store
Wholesale Nike Shoes
Pandora Bracelet
Jordan 30
Jordan 5 What The
Air Jordan 32
Nike Zoom Pegasus
NHL Store
Jordan 20
Air Jordan 13 Retro
Cheap Jordan Shoes
Jordan 33
Adidas Shoes
Nike Free Run
Nike Shoes Wholesale
Jordan Shoes For Kids
Nike Shoes
Jordans 19
NHL Jerseys
Jordan 11
Jordan 12
Jordan 2
Air Jordan 26
Nikes
Nike Air Force 1 Low
Jordans 17
Adidas NMD R1
Wholesale Jordans
Nike Jordan 1 Mid
Pandora Jewelry Official Site
Pandora Jewelry
Nike Running Shoes For Men
Nike Roshe
Jordans 12
Adidas China
Jerseys Wholesale
Red Bottoms
Louboutin Shoes
Pandora Official Site
MLB Shop
Nike Shoes For Mens
Jordan 24
NHL Shop
Cheap Nikes
NFL Jerseys
Pandora Charms
Pandora Jewelry 70% off Clearance
Wholesale Adidas Sneakers
Jordans 6
Jordan 28
Women's Nike Shoes
Nike Outlet
Air Jordan 4
Nike Outlet Online
Nike Clearance Outlet
Nike Running Shoes For Women
Nike Sneakers
Christian Louboutin Shoes
Dior Jordans
Air Force Ones Nike
Adidas Outlet Online
Cheap Jordans Wholesale
Nike Flyknit Racer
Lebron Shoes
Nike Shoes
Jordan Shoes
Air Max 2019
Nike Outlet
Nike Air Max 720
Nike Air Jordan Shoes
Jordan 33 shoes
Nike Huaraches
Nike Shoes
Jordan 18
2021-12-17 20:18:30
Adidas Outlet
Air Jordan 35
Nike Air Force 1
Jordan 33
Jordan 33
Red Bottom Shoes
Nike Wholesale
Pandora Charms
Jordans 18
Air Jordan 11 Low
Cheap Jordan Shoes
Air Jordan 13
Michael Jordan Shoes
Nike Womens
Nike
Pandora Jewelry Official Site
Adidas NMD R1
Nike Outlet
Yeezy Boost 350 V2
Pandora Ring
Nike Running Shoes Women
Hockey Jerseys
Air Jordan 20
Air Force 1
Nike
Dior Jordans
Pandora Jewelry Official Site
Nikes
Nike Off White
Nike Shoes
Nike Free rn
MLB Jerseys
Pandora Jewelry
Pandora
Cheap Wholesale Nike Shoes Free Shipping
Jordan 6s
NFL Shop
Nike Shoes
Nike Wholesale China
Air Jordan 14
Air Max 720 Flyknit
Nike Shoes
Kids Jordans
Air Jordan 23
Jordan 2s
Nike Running Shoes
Nike Air Max
Nike Blazer
Nike Outlet
Wholesale Adidas Sneakers
Nike Sneakers
Jordan 11 Concord
Lebron James Shoes
Adidas Outlet Store
Jordan AJ 1
Nike Air Force Ones
Jordans 15
Nike Air Max
Nike Outlet Store
Jordan Retro 12
Air Jordan 5 What The
Pandora Bracelet Charms
Jordans 24
Air Jordan 33
Pandora Jewelry 70% off Clearance
Fjallraven Kanken Official Site
Jordan 19
Wholesale Air Jordans
Wholesale Jerseys
Baby Jordan
Rings Pandora
Air Jordan 26
Nike Wholesale
Air Max
Nike Zoom Pulse
Jordan 21
Nike Jordan 1
Nike Shox
Air Jordan 32
Adidas
Nike Shoes Sale
New Jordan
Wholesale Nike Shoes
Christian Louboutin Outlet
Jordan 1 Retro
Cheap Jordan
Nike Outlet Store Online Shopping
Nike Uptempo
Jordans 13
Air Jordan 17
Nike Free Run
Wholesale Nike Shoes
Jordans 12
Nike Jordan
Wholesale Adidas Shoes
Nike Outlet
Air Jordan Shoes
Custom Jerseys
Nike Slippers
Nike Outlet
Nike Air Force Ones
Air Jordan 22
Nike SB
Jordan 29
Nikes Wholesale
Air Force 1 Shoes
Nike Huaraches
Nike Shoes Outlet Store Online Shopping
Cheap Adidas Shoes
Pandora Jewelry Official Site
Jordan 16
Raptors Jersey
Nike Canada
Air Jordan 11 Retro
Air Jordan 30
NHL Jerseys
Cheap Jordans From China
Louboutin Shoes
Jordan 11
Nike Clearance Outlet
Huarache
Jordan 12
New Nike Shoes
Air Force 1 Men
Nike Acg Shoes
Nike Running Shoes For Men
Nike Factory Store
Nike Shoes For Men
Jordan 31
Adidas Yeezy
Adidas Yeezy Boost 350 V2
Jordan 25
Nike Shoes Canada
Nike Huarache Men
Air Jordan 4
Jordan 34
Air Max 270
Wholesale Jordans
Nike Cyber Monday
Wholesale Retro Jordans
Cheap Shoes Wholesale
Nike Outlet
Nike Blazer
Cheap Jordan Shoes From China
Nike Air Max 270
Cheap Jordan Shoes
Nike Hyperdunk
Jordan 28
Nike Zoom Pegasus 35
Nike Outlet
Cheap Adidas Shoes For Men
Cheap Jerseys
Air Jordan 27
Cheap Nikes
Jordan Retros
2022-03-23 19:44:34
Jordan 11s
Cheap Jordan Shoes
Nike Shoes
Moncler Jackets
Jordan Retro 12
Ferragamo Outlet
Jordan 12 Retro
Nike Air Force One
Red Bottoms
Air Jordan Shoes For Men
Triple S Balenciaga
Nike Shoes
Ferragamo Shoes
Fitflops Sale Clearance
Air Jordans
Jordans 11
Jordan Retro 14
Jordans 2021
Pandoras Jewelry
Air Jordan 4 Retro
Yeezy
Moncler Outlet
Nike Factory
Nike Shoes On Sale
Jordan Retro
Golden Goose Sneakers Sale
Moncler Jackets
Air Max 98
Jordan 11's
Jordan Sneakers
Jordan Sneakers
Jordan 11 Red
New Jordan 11
Louboutin Shoes
Retro Jordans
Jordan Shoes
Nike Huarache
Golden Goose Sneakers
Pandora Bracelet Charms
Mens Nike Shoes
Yeezys
Jordan Retro 11
Jordan 4
Outlet Moncler
Retro Jordan
Soccer Shoes
Hermes Birkin Bag
Golden Goose
Pandora Jewelry
Jordan 11 Low
Nike Snkrs
Air Jordan 11
Golden Goose Outlet
Air Jordan Retro 8
Air Jordans
Yeezys
Jordan 6 Retro
Adidas Yeezy
Jordan Retro 4
Pandora
Shoes GGDB
New Nikes
Pandora Charms
Air Max 270
Jordans 13
Air Jordan 9
Jordan Retro 3
Mid Star Golden Goose
Nike Air Max
Nike Outlet Online
Pandora Ring
Moncler
Golden Goose Shoes
Golden Goose Sneakers Sale
Jordans 11
Nike Outlet Store
New Jordans
GGDB Shoes
Yeezy Shoes
Air Jordan 5 Retro
Pandora Charms Outlet
Air Jordan 3
Win Like 96
Air Max 90
Moncler Outlet
Pandora Canada
Moncler Outlet
Jordan 5 Retro
Adidas NMD
James Harden shoes
Jordan Shoes For Men
Nike Air Max 95
Jordan Retro 11 Mens
Kyrie Irving Shoes
Women Moncler Vest
Jordan Retro 12
Balenciaga
Valentino Sneakers
Jordan 1
Air Jordan 12
Jordan 5s
Air Jordan Retro 11
Moncler Jackets
Golden Gooses Sneakers Sale
Nike Outlet
Air Jordan Sneakers
Jordan Sneakers
Pandora Canada
Nike Website
Louboutin shoes
Harden Shoes
Nike Shoes For Men
Nike Shoes Outlet Store Online Shopping
Jordans 4
Air Jordan 6 Retro
Air Jordan Sneakers
Yeezys
Pandora Jewelry
Women Nike
Red Bottom Shoes
Fjallraven Kanken
Pandora Jewelry
Nike Air Max
Nike Air Force
Pandora Rings
Jordan 6
Jordan Retros
Cheap Jordan Shoes
Fitflop Sandals Clearance
ECCO Shoes For Women
Adidas NMD
Jordan 10
GGDB Sneakers
Red Bottoms
Golden Goose Factory Outlet
Pandora
2022-04-23 22:06:26
Nike Running Shoes
Nike Running Shoes
Christian Louboutin Outlet
Red Bottom Shoes
Nike Shoes Outlet Online Store
Lebron 16 Shoes
Nike Air Max 95 Essential
Nike Air Max 97
Pandora Necklace Women
Pandora Outlet
Michael Jordan Shoes
Nike Air Uptempo
Nike Outlet
Nike Sneakers For Women
Nike Sneaker
Salvatore Ferragamo Shoes
Lebron 17
Nike Black Friday Sales
Nike Free Run
Jordan 11
Nike Cortez
Nike Prestos
Nike Air Force One
New Nike
Nike Basketball Shoes
Yeezy 500 Black
Pandora UK
Louboutin Shoes
Golden Goose
Nike Outlet Store
Jordan Retro
Nike Shoes For Men
Adidas Yeezys
Nike Outlet Store Online Shopping
Air Force 1
Nike Clearance Outlet
Yeezy Sneakers
New Nike
Christian Louboutin Outlet
Yeezy
Adidas Ultra Boost Men
Nike Outlet
Lebron Shoes
Fjallraven Kanken
Kyrie Basketball Shoes
Christian Louboutin Shoes
Pandora
Adidas NMD R1
Nike Air Max 98
Nike Clearance
Nike Store Online
Red Bottom Heels
Ultra Boost
Pandora
Ferragamo
Pandora Jewelry Official Site
Nike 720 Air Max
Adidas Stan Smith
Christian Louboutin Sale
Womens Nike Shoes
Nike Air Max
Adidas Sneakers For Men
NMD
Pandora Ring
Louboutin
Nike 720
Pandora Canada
New Shoes 2019
Nike Air Zoom
Lebron 16 Shoes
Air Force Ones
Air Force 1
Nike Factory Store
Nike Factory Outlet Store Online
Pandora Jewelry Official Site
Air Jordan 13 Retro
Pandora Bracelets
Christian Louboutin Outlet
Cheap Nike
Jordan Shoes For Kids
Retro Jordans
Louboutin Heels
Adidas Yeezy
Air Max 98
Womens Nike Shoes
Nike Sneakers For Men
Adidas Yeezy
Kyrie Shoes
Pandora Charms
Nike Store
Nike Factory
Nike Running Shoes For Women
Nike Shoes For Men
Nike Basketball Shoes
Nike Zoom Fly
Christian Louboutin Outlet
Nike Sneakers For Women
Pandora Jewelry Official Site USA
Nike Free Run
Nike Yeezy
Pandora Rings
Nike Outlet
Lebron James Shoes
Nike Outlet Store Online Shopping
Kevin Durant Shoes
Pandora Canada
Yeezy Boost
Nike Air Max 270 Womens
Louboutin shoes
Louboutin Shoes
Nike Factory Store Online
Christian Louboutin Shoes
Moncler UK
Ferragamo Belt
Valentino Sandals
Nike Cortez Women
Nike Clearance Sale
Fjallraven Kanken
Christian Louboutin Shoes
Nike Clearance Store
Nike Shoes For Men
Nike Outlet Store
Pandora Bracelets
Nike Outlet Store
Pandora
Nike Huarache
Womens Nike Shoes
Pandora Bracelet Charms
Asics Outlet
Jordan Sneakers
Jordan 11 Gamma Blue
Yeezy Shoes
New Nike Air Max 2019
Jordan Retro
Yeezys
Yeezy Boost 350
Nike Outlet
Red Bottom Shoes For Women
Nike Outlet Store Online
Vans Shoes Outlet
Nike Shoes
Air Jordan Shoes
2022-05-20 09:38:33
Nike Outlet
Pandora Rings
Nike Outlet Store Online Shopping
Air Force 1
Adidas Yeezy
Pandora Charms
Nike Shoes
Moncler UK
Adidas Yeezy
Lebron 16
Nike Air Zoom Pulse
Pandora Charms
Nike Sneakers For Women
Kyrie Irving Basketball Shoes
Yeezys
Pandora Canada
Christian Louboutin Shoes
Christian Louboutin
Nike Running Shoes For Men
Nike Shoes
Nike Clearance Outlet
Jordan Retro 13
Yeezy 500 Utility Black
Nike Running Shoes
Pandora Earrings
Nike Epic React
Nike Shoes For Kids
Air Max 98 Gundam
Yeezys
Ferragamo
Christian Louboutin
New Air Max 2019
Nike 720
Red Bottom Shoes
Nike Outlet Store Online
Nike Outlet
Nike Outlet Store Online Shopping
Nike Air Max 720
Nike Prestos
Nike Sneakers
Christian Louboutin Outlet
Yeezys Boost 350 V2
Kanken Backpack
Nike Shoes 2019
Nike Clearance Store
Nike Store
Nike Cortez Men
Pandora Rings
Jordan Retro
Nike Air Force
Fjallraven Backpack
Nike Store
Nike Outlet Store Online Shopping
Jordan 11
Nike Air Max 95 Essential
Red Bottom Shoes For Women
Nike Zoom Winflo 5
Nike Clearance Sale
Adidas NMD
Yeezy Boost
Lebron James Shoes
Jordan 11 Gamma Blue
Pandora Bracelet
Christian Louboutin Shoes
Nike Outlet Online
NMD R1
Golden Goose Shoes
Nike Shoes 2019
Pandora Charms
Nike Sneakers
Ferragamo
Yeezy Shoes
Nike Shoes
Adidas Sneakers For Women
Pandora Jewelry Store
Kevin Durant Shoes
Nike Free Run
Nike Lebron 17
Red Bottom Shoes
Adidas Ultra Boost
Air Jordan Shoes
Nike Shoes
Yeezy Shoes
Louboutin shoes
Nike Outlet Online
Nike Air Force 1 Women
Lebron 16 Shoes
Ultraboost
Pandora Official Website
Nike Air Max 97
Adidas Stan Smith Sneakers
Christian Louboutin Outlet
Pandora Jewelry
Nike Shoes For Men Basketball
Jordan Kids
Nike Shoes For Men
Nike Air Max 98 Gundam
Nike Factory Store
Nike
Pandora Bracelets
Nike Huarache Women
Cheap Basketball Shoes
Nike Outlet
Air Jordan Shoes
Cheap Nike
Nike Outlet Store
Yeezy Boost
Nike Black Friday Sale
Nike Shoes
Nike Air Max 270 Men
Nike Sneakers For Women
Nike Outlet Store
Red Bottoms
Jordan Retro
Pandora
Nike Clearance Sale
Nike Yeezy
Pandora Necklace
Nike Shoes Outlet
Jordan Sneakers
Pandora
Pandora
Kyrie Basketball Shoes
Nike Factory Store
Air Jordans
Ferragamo Belts
Louboutin Heels
Nike Cortez Men
Pandora
Nike Running Shoes
Nike Outlet Store Online Shopping
Christian Louboutin
Vans Outlet
Nike Air Force One
Asics
Christian Louboutin Shoes
Valentino
Lebron 16
Christian Louboutin Outlet
Louboutin Shoes
Nike Air Max 90
Nike Free


Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu