Foto's en plaatjes voor je website? - Blogs - Advies-balie

Advies-balie
voor (juridisch) advies
en praktische ondersteuning
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Foto's en plaatjes voor je website?

Advies-balie
Gepubliceerd door in Auteursrecht ·
Tags: auteursrechtportretrecht

Over auteursrecht (en portretrecht)  & tips om aan beeldmateriaal te komen

Een website, nieuwsbrief of mailing zonder foto's of plaatjes oogt saai en nodigt niet uit tot lezen. Beeldmateriaal voegt iets toe aan de tekst en maakt de website, het artikel of nieuwsbrief aantrekkelijker. Bloggers, vloggers en andere social media fanaten schrijven of plaatsen dagelijks berichten op het World Wide Web. Van communicatie-experts tot de plaatselijke middenstander die te horen heeft gekregen 'iets' met social media te gaan doen; tegenwoordig wordt er door iedereen gebruik gemaakt van social media en andere vormen om reclame te maken voor een product, organisatie of dienst. Een tekst is vaak nog redelijk makkelijk en snel te (laten) schrijven, maar waar haal je het beeldmateriaal voor het je betreffende artikel, blog of site vandaan? En als je een plaatje of foto gevonden hebt mag je dat dan ook gebruiken?

Het lijkt eenvoudig; op Google een zoekterm invullen, klikken op beeldmateriaal en vervolgens pagina's met allerhande foto's en illustraties als resultaat. Maar helaas, de gevonden foto's of plaatjes mag je niet zomaar van het internet plukken en voor je eigen website of drukwerk gebruiken. Op foto's en plaatjes rust auteursrecht (ook wel 'copyright' genoemd). Het is verstandig (zeker met het oog op mogelijke claims van de rechthebbende) om rekening te houden met het auteursrecht.

Wat is auteursrecht?
Artikel 1 van de Auteurswet  geeft een omschrijving van auteursrecht: 'Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.'

De maker hoeft auteursrecht nergens aan te vragen of te registreren, auteursrecht ontstaat vanzelf. Op het moment dat de foto de tekening of bijvoorbeeld het schilderij gemaakt is heeft de maker daar automatisch het auteursrecht op. Auteursrechten kunnen overgaan op iemand anders. Dit kan doordat de maker zijn auteursrecht verkoopt of bijvoorbeeld doordat het na de dood van de maker in handen komt van de erfgenamen. Degene met het auteursrecht wordt auteursrechthebbende genoemd.

De auteursrechthebbende beschikt over drie exclusieve rechten m.b.t. zijn werk:
1. Het alleenrecht om het beschermde werk openbaar te maken.
2. Het alleenrecht om het te verveelvoudigen.
3. De persoonlijkheidsrechten.

Openbaar maken kan bestaan uit het plaatsen van een foto in een brochure, op een website of iets dergelijks. Verveelvoudigen is het maken van identieke exemplaren van een werk, bijvoorbeeld door het kopiëren van een foto of door het branden van een kopie van een cd. Het recht om het beschermde werk openbaar te maken en het recht om het werk te verveelvoudigen worden ook wel exploitatierechten genoemd.

Naast het exploitatierecht krijgt elke maker van een recht ook persoonlijkheidsrechten (ook wel 'morele rechten' genaamd) die de reputatie van de auteur beschermen. Deze rechten houden in dat de maker recht heeft op naamsvermelding en het recht zich te verzetten tegen de aantasting van het werk. Persoonlijkheidsrechten zijn, i.t.t.  de exploitatierechten niet overdraagbaar. Wel kan er eventueel afstand worden gedaan van een deel van de persoonlijkheidsrechten (een fotograaf kan bijvoorbeeld afspreken dat er bij gebruik van de foto geen naamsvermelding onder de foto geplaatst hoeft te worden).

Als je geen toestemming hebt van de auteursrechthebbende om een door hem/haar gemaakte foto voor je eigen site of uitgave te gebruiken dan kan de rechthebbende zich tegen inbreuk op zijn intellectueel eigendomsrecht verzetten. Ook in het geval een bepaalde foto overal gratis te vinden is en andere sites dezelfde foto gebruiken. De rechthebbende kan via de rechter verder gebruik en/of verspreiding van het werk verbieden en/of een vergoeding vragen voor de geleden schade.

Auteursrecht ontstaat automatisch
Een auteursrechthebbende hoeft er niets voor te doen om zijn werk te beschermen. Toch zijn er rechthebbenden die hun naam bij het gemaakte werk vermelden, veelal in de vorm van een zogenaamde 'copyright notice'. Te herkennen aan het copyright teken: © (meestal gevolgd door jaartal en naam van de maker).

Het recht om een foto ergens voor te gebruiken dient dus met toestemming van de maker te gebeuren. Als je een foto (die je bijvoorbeeld hebt gevonden via Google of via een andere website) wilt gebruiken voor plaatsing op je website of brochure dan kan dat alleen als je toestemming hebt gekregen van de rechthebbende. Vaak zal er voor gebruik van de foto een financiële vergoeding worden gevraagd. De hoogte van die vergoeding hangt af van het gebruik.

Sommige foto's worden aangeboden met een open licentie (de Creative Commons licentie). Hierbij houdt de rechthebbende wel alle rechten als maker, maar kan de fotograaf bijvoorbeeld bepalen dat anderen zijn werk vrij mogen gebruiken of met anderen mogen delen, zolang het gebruik niet commercieel is en zijn naam erbij wordt geplaatst. Bij sommige CC licenties is het zelfs mogelijk om het werk te bewerken (al geldt dan ook dat het bewerkte resultaat ook weer met een CC licentie moet worden aangeboden). Meer informatie over Creative Commons is te vinden op de website van Creative Commons Nederland.

Zelf foto's maken
Zelf foto's maken als illustratie bij je artikel of om je website aantrekkelijk te maken is het meest eenvoudig. Als je echter foto's gaat maken waar je personen herkenbaar in beeld brengt dien je degene die herkenbaar op beeld verschijnt wel te vragen of hij/zij wil dat je een foto maakt en of je die foto mag gebruiken. De maker van het portret heeft namelijk wel het auteursrecht maar mag het portret niet zonder toestemming van de geportretteerde publiceren. Omgekeerd geldt dat de geportretteerde voor zichzelf en bekenden wel kopieën mag maken van de foto('s) en beperkt mag gebruiken voor publicaties maar dient daarbij wel de naam van de fotograaf te vermelden.  Als hij de foto wil gebruiken voor commercieel of ander gebruik dan heeft hij daarvoor toestemming nodig van de fotograaf.

Portretrecht
Iemand die herkenbaar op een foto staat afgebeeld kan zich in sommige gevallen beroepen op het zogenaamde 'portretrecht'. Het gaat daarbij niet alleen om het gezicht van de geportretteerde maar ook om de lichaamshouding, andere (lichamelijke) kenmerken, bepaalde attributen of de omgeving waaruit de identiteit van de persoon kan blijken. De wet maakt hierbij onderscheid tussen portretten die in opdracht zijn gemaakt en portretten die niet in opdracht zijn gemaakt. Als het portret in opdracht is gemaakt is voor publicatie altijd toestemming van de afgebeelde persoon nodig.

Als een portret niet in opdracht is gemaakt mag het in beginsel vrij gepubliceerd worden. Maar, als de afgebeelde persoon een 'redelijk belang' heeft om zich tegen publicatie te verzetten dan kan hij zich beroepen op zijn portretrecht. Een 'redelijk belang' kan een privacybelang zijn (bijvoorbeeld een foto van een kussend stelletje, terwijl de vrouw getrouwd is met een ander) of bijvoorbeeld een financieel belang (een portret van een bekende Nederlander gebruiken voor een reclamecampagne).

Of het gaat om een redelijk belang en of dat opweegt tegen het belang van de publicatie wordt door de rechter beslist. Iets wat bij de beoordeling door de rechter een rol speelt is de nieuwswaarde van de publicatie. Als een foto verschijnt bij een nieuwsbericht in de krant dan kan die foto gerechtvaardigd zijn door de nieuwswaarde ervan, ook al is de geportretteerde op de foto niet blij met het feit dat hij in de krant staat.

Een foto maken in de openbare ruimte en die publiceren zonder aan de geportretteerde personen om toestemming te vragen is toegestaan al dien je als maker van de foto altijd rekening te houden met belangen van de gefotografeerde personen. Als je twijfelt, vraag dan toestemming.

Stockfoto's
Als je zelf geen foto's kunt maken of plaatjes nodig hebt die niet zelf te maken zijn dan kun je een beroep doen op stockfoto's. Een stockfoto is een foto die een fotograaf via een stockbureau (beeldbank) verkoopt. Het gebruik van dit soort foto's is niet exclusief (de foto kan door meerdere personen worden gekocht). Een stockfoto mag onder voorwaarden gebruikt worden. De voorwaarden zijn afhankelijk van het gebruik en verschillen per beeldbank. Het is belangrijk die voorwaarden goed door te lezen voordat je een beeld koopt. Er kunnen beperkingen zijn op het gebruik, afhankelijk van de grootte, soort gebruik, gebruiksduur en geografische verspreiding.

Uiteraard kun je ook een fotograaf vragen om foto's voor je te maken en regel je vooraf dat je ze mag gebruiken voor het doel dat jij voor ogen hebt.
Wat kun je dus het beste doen als je foto's wilt gebruiken bij je teksten?
• Pluk nooit zomaar foto's van internet!;
• Wees creatief en teken, schilder, knutsel, borduur of fotografeer zelf;
• Ga op zoek naar stockfoto's en/of illustraties in beeldbanken (lees altijd de voorwaarden);
• Huur een professionele fotograaf in;
• Benader fotografen op foto communities en kijk of je afspraken kunt maken over het gebruik;
• Zoek op Internet naar creative commons foto's (let goed op het soort licentie).

Ben je fotograaf en heeft iemand je foto zonder toestemming gebruikt en wil je weten wat je kunt doen? Mail gerust: info@advies-balie.nl
Heb je een beeldmateriaal van een beeldbank gehaald en wil je zeker weten dat je die commercieel mag gebruiken? Mail gerust: info@advies-balie.nl
Ben je op zoek naar origineel beeldmateriaal? Ook dan kun je bij de Advies-balie terecht!7 Opmerkingen
2021-06-30 15:48:46
Nike Shoes Outlet
Adidas Canada
Yeezy Boost 350 V2
Jordan 1 High
Pandora Jewelry Official Site
Pandora Jewelry
Nike Shoes
Nike Outlet
Nike Canada
Jordan 1's
Yeezy Shoes
Pandora Outlet
Moncler Jackets Sale
Ferragamo Belt Men
Pandora Jewelry Official Site
Adidas Sale
Nike Outlet Store
Adidas Running Shoes
Best Nike Running Shoes
Pandora Jewellery
Pandora Jewelry
Moncler Coats Outlet
Jordan Wholesale Distributors
Pandora Charms
Pandora Bracelet
Air Jordan 1 High
Salvatore Ferragamo Shoes
Balenciaga
Balenciaga
Asics Running Shoes Women
Nike Canada
Ferragamo Shoes
Cheap Adidas Shoes
Adidas Sneakers For Women
Pandora
Wholesale Cheap Jordans
Pandora Outlet
Air Jordan One
Pandora Jewelry Official Site
Pandora
Pandora
Nike Air Jordans 1
Pandora Charms
Jordan 1 Lows
Balenciagas
Balenciaga Shoes Women
Pandora Rings
Pandora Charms
Nike Shoes Women
Pandora Charms
Pandora Outlet
Asics Outlet
Mens Adidas Shoes
Pandora Black Friday
Pandora Bracelet Charms
Mens Basketball Shoes
Pandora Jewelry
Pandora Jewelry
Adidas Canada
Pandora Jewelry Official Site
New Nike Shoes
Nike Factory
Asics Sneakers
Pandora Outlet
Asics Kayano
Nike Air Jordan 1
Pandora Jewellery
Nike
Jordan 1 Low
Jordan Retro 1
Adidas Trainers Sale
Pandora Jewelry Official Site
Nike Shoes
Pandora Charms
Moncler Jackets
Pandora Jewelry Official Site
Cheap Nike Shoes
Ferragamo Belts
Pandora Charms
Puma Store
Asics
NMD R1
Air Jordan 1 Retro
Pandora Rings
Moncler Factory
Pandora Charms
Nike Outlet Store
Adidas Shoes Women
Adidas
Nike Shoes For Women
Adidas Store
Pandora Charms
Nike Air Max 720
Pandora Charms
Pandora Charms
Cheap Jordan Shoes For Men
Adidas Shoes
Moncler Coat Women
Cheap Moncler
Nike Canada Online
Nike Store
Yeezys
Dior Jordan 1
Pandora Jewelry Official Site
Goyard Bags
Salvatore Ferragamo
Nike Men's Shoes
Nike
Jordan 1 High
Moncler Sale
Air Jordan 1 Retro
Pandora Bracelets Charms
Nike Outlet
Adidas Yeezy Canada
Balenciaga Triple S
Nike Canada
Asics Shoes For Men
Pandora Charms
Balenciaga
Pandora Charms
Adidas Shoes
Nike Sneakers For Men
Adidas Official Website
Nike Shoes For Men
Nike Shoes
Moncler Jacket
Pandora Jewelry
Pandora Charms
Balenciaga
Women Nike Sneakers
Pandora Jewelry
Asics Shoes
Pandora Outlet
Goyard Handbag
Pandora Jewelry
Pandora Jewelry Official Site
Nike Canada
Nike Shoes
Pandora Jewelry
Moncler Jackets
Wholesale Jordan Shoes
Pandora
Pandora Outlet Online
Pandora Jewelry
Pandora Bracelet
Pandora
2021-07-13 20:13:36
Cheap Jordans
Pandora Charms Sale Clearance
Red Bottom Shoes
Air Jordan 11
Pandora
Golden Goose Sneakers
Yeezy
Jordan 5s
Golden Gooses Sneakers
Golden Goose Sale
Nike Air Force 1 Low
Jordans Retro
Jordan Shoes
Retro Jordans
New Jordan 11
Huaraches Nike
Fitflops Sale Clearance
Jordan Retro 3
Soccer Cleats
Golden Goose Mid Stars
Air Jordan 5
Moncler Jacket
Ferragamo Outlet
Pandora
Jordan Retros
Retro Jordans
Jordan 11
Valentino Shoes
Moncler Store
Jordan Shoes
Jordan Retro 8
Air Jordan Sneakers
Jordan 4 Retro
Ferragamo
Men Moncler Vest
Jordan Sneakers
Men's Nike Shoes
Fitflop Sandals Clearance
Nike Air Max 98 Cone
Jordan 6 Retro
Air Jordan 4
Jordan 11's
Air Jordan 12
Nike Shoes For Women
Pandora Bracelet
Jordan 6 Retro
Jordan Retro 5
Nike Outlet Store
Air Jordan
Pandora Jewelry Official Site
Air Jordan 12 Retro
Jordan 12 Retro
Moncler Outlet
Red Bottoms Louboutin
Pandora Rings
Yeezys
Nike Shoes Outlet
James Harden Shoes
Air Jordan Shoes
Nike Sale
Jordan 11s
Nike Kyrie Irving Shoes
Adidas NMD
Adidas Yeezy Boost 350
Air Max 90
Hermes Birkin
Jordans 4
Moncler Outlet
Jordan Shoes
Fjallraven Kanken
Jordan 13s
James Harden shoes
Air Jordans
Nike Shoes
Nike Air Force One
Jordan 11
Air Max 2018
Jordans 11 Retro
Nike Air Max 95
Jordan 12 Retro
Nike Snkrs
Jordan 9
Golden Goose Sneakers Men
Pandora Jewelry
Air Jordan 4
Red Jordan 11
Pandoras Jewelry
Jordan Win Like 96
Nike Outlet Shoes
Jordan Retro 11
Jordans Sneakers
Air Jordan 11
Yeezy Shoes
Moncler Jackets
Moncler Jackets
Nike Shoes
Jordan Sneakers
Jordans 2021
Pandora Jewelry
Red Bottoms
New Nikes
Nike Factory
Nike Official Website
Jordan Retro 11 Mens
Jordan 10
Air Jordan
GGDB Shoes
Yeezy Shoes
Pandora
Sneakers GGDB
Louboutin Shoes
Golden Goose Outlet
Yeezy
Balenciaga Shoes
Pandora Rings
Balenciaga Triple S
Air Jordan 6 Rings
Adidas NMD
Moncler Jackets
New Jordans
Air Jordan 3s
Pandora Jewelry Canada
Jordan 1
Nike Air Max
GGDB
Nike Outlet
Jordan 14
Moncler Jackets
Sneakers Golden Goose
Louboutin shoes
Nike Air Max 270
Golden Goose Outlet
ECCO
Golden Goose Shoes
Pandora
Nike Outlet Store
2022-03-05 14:07:55
Golden Goose Sale
Golden Goose Outlet
Jordan 1 Retro
Yeezy
Pandora
Air Jordan 5 Retro
Air Max 98
Pandora
Jordans 11
Golden Goose Shoes Women
Balenciaga Sneakers
Jordan 11
Jordan Shoes
Golden Goose Mid Star
Air Jordan Sneakers
Nike Shoes Sale
Air Jordan Retro 6
Jordans 11
Nike Factory Outlet
New Jordan 11
Pandora Official Site
Ferragamo Shoes
Golden Goose Sneakers Women
Kanken Backpack
Nike Snkrs Website
Jordan Sneakers
Jordan Win Like 96
Jordan 9
Nike Air Max 95
Outlet Moncler
Jordans Retro
Adidas NMD
Yeezys Shoes
Sneakers GGDB
Pandora Bracelet
Jordans 11
GGDB Sneakers
Air Jordan Retro
Christian Louboutin Shoes
Nike Air Force 1
Jordans 5
Cheap Jordan Shoes
Balenciaga Triple S
Air Jordan Shoes
James Harden shoes
Golden Goose Shoes
Air Jordan
Adidas Yeezy
Yeezys
Air Jordan 4s
Jordan 8
Jordans Sneakers
Air Jordan 11s
Cheap Jordan Shoes
Red Bottoms Shoes
Red Jordan 11
Jordan 4 Retro
Huaraches Nike
Nike Outlet Store
Jordan 14
Yeezys
Jackets Moncler
Air Jordan 6 Retro
James Harden Shoes
Air Max 270
Jordans 13
Nike Air Max 2018
Pandora Rings
Red Bottoms Louboutin
Pandora Canada
Air Jordan Sneakers
Air Jordan 11
Retro Jordans
Pandora Charms
Pandora Charms
Jordan Retro 10
GGDB Shoes
Moncler
New Jordans
Pandora Jewelry
Moncler Outlet
Air Jordan 12
New Jordans
Moncler Jackets For Women
Nike Shoes
Air Jordan 5
Red Bottoms Louboutin
ECCO
Hermes Birkin
Air Max
Air Jordan 4
Nike Shoes
Air Jordan 3
Air Force One Shoes
Pandora Rings
Nike Outlet
Moncler Jackets
Ferragamo
Women Nike
Air Max 90
Jordan 6 Rings
Air Jordan Retro 12
Nike Website
Air Jordan 12
Pandora Jewelry
Nike Mens Shoes
Jordan Retro 11 Mens
Pandora Jewelry
Pandora Jewelry
Fitflop Shoes
Jordans Retro
Jordans 4
Air Jordans
Jordan 12 Retro
Jordan Shoes
Air Jordan Sneakers
Women Moncler Vest
Fitflops Sale Clearance
Kyrie Shoes
Nike Shoes
Golden Gooses For Sale
Valentino Shoes
Nike Outlet
Jordan Retro 11
Soccer Cleats
Nike Shoes For Women
Jordan 11's
Outlet Golden Goose
Moncler Jackets
Moncler Coat
Nike Outlet Store Online Shopping
Jordan Retro 3
Sneakers Golden Goose
Christian Louboutin shoes
NMD
Yeezys
2022-05-16 05:55:31
Jordan 11
Moncler
Fitflops
GGDB Shoes
Women Nike Shoes
Louboutin shoes
Jordan 11 Retro
Jordan Sneakers
Jordan Shoes For Men
Balenciaga Triple S
Nike Outlet
Air Jordan 6 Retro
Retro Jordan
Ferragamo
Jordan 4 Retro
Moncler Jackets
Air Force Ones Shoes
Jordans 11
Air Jordan 12
Birkin Bag
Cheap Jordans For Sale
Pandora Charms Sale Clearance
Harden vol 1
Yeezy
Golden Goose Mid Stars
Retro Jordans
Outlet Moncler
Jordan Sneakers
Jordan Shoes
Nike Shoes
James Harden Shoes
Jordans 5
Jordan 9
Air Jordan Retro 6
Balenciaga
Golden Gooses Sneakers Sale
Soccer Cleats On Sale
Moncler Outlet
Fjallraven Kanken Backpack
GGDB Sneakers
Air Max 95
Yeezy Shoes
Nike Outlet Shoes
Jordan 11's
Jordan Retro
Air Max 2018
Jordan 12 Retro
Jordan 12
Nike Sale
Air Jordan Shoes
Pandora Charms Canada
Mens Nike Shoes
Nike Air Max 270
Jordans 13
Adidas NMD
Nike Official
Pandora
Golden Goose
Air Jordans
Air Jordan Shoes
Jordan 6 Rings
Jordan 11
Golden Goose Sneakers Outlet
Pandora Bracelets
Jordan 4
Nike Air Force 1
Jordan Retro 5
Golden Goose Sneakers Sale
Air Max 90
Moncler Jacket
Nike Shoes Outlet
Pandora Charms
Nike Shoes For Men
GGDB
Yeezy Shoes
Pandora Jewelry
Golden Goose For Sale
Ferragamo Outlet
Jordan Win Like 96
Valentino Shoes
Jordan Sneakers
Air Jordan 10
Air Jordan 11
Nike Air Max 98 Cone
Air Jordan 5
Jordan 4
Jordans Sneakers
Pandora Ring
Air Jordan 4
Retro Jordan 11
Women Moncler Vest
Red Bottom Shoes
Air Jordan 3
Pandora
Louboutin Shoes
Golden Goose Shoes Women
Kyrie Irving Shoes
Adidas Yeezy Boost 350
Nike Factory
Pandora Ring
Jordan 12 Retro
Huaraches Nike
Jordan 11 Red
Jordans 2021
Jordan 11
Nike Outlet
Yeezy
Fitflop Shoes
Air Max
Adidas NMD
Moncler Jackets
Cheap Jordan Shoes For Men
Golden Goose Outlets
Nike Snkrs
Moncler Jackets
Pandora
Jordan 11
Pandora Official Site
Moncler Jackets Outlet
New Nike Shoes
ECCO
Jordan 1
New Jordans
Jordan 11s
Golden Goose Sneakers
Jordan Retro
Pandora Jewelry Official Site
Air Jordan Retro 8
Red Bottom Shoes
Pandora
Yeezy Shoes
Air Jordan 3 Retro
Air Jordan
Jordan Retro 14
Nike Outlet Store Online
Red Bottoms Louboutin


Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu