Een gezellig & lekker recept voor de decembermaand Spekdikken - Advies-balie

Advies-balie
voor (juridisch) advies
en praktische ondersteuning
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Een gezellig & lekker recept voor de decembermaand Spekdikken

Een gezellig & lekker recept voor de decembermaand
- spekdikken / spekkedikk'n / nijjaorskoeken / joskoeken -
+ bonusrecept voor kniepertjes...

In deze donkere dagen voor kerst eens een keer een ander soort advies dan hier normaal gesproken te lezen valt. Dit advies betreft het recept voor een typisch Gronings & Drents gerecht dat in de decembermaand, maar vooral rond de jaarwisseling wordt genuttigd in Groningen en Drenthe: de zogenaamde spekdikken (of spekkedikk'n). In Drenthe heten ze Nijjaorskoeken (of Joskoeken). Spekdikken hebben een unieke smaak door de combinatie van zoete en hartige ingrediënten. Het leuke aan spekdikken is dat het 'bakken' van de spekdikken in veel families (maar ook bij verenigingen en clubs) gezien wordt als een gezellige, jaarlijkse bezigheid in de tijd rond kerst en Oud en Nieuw. In veel gevallen is het zelfs een (familie)traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven; met z'n allen spekdikken bakken (en desgewenst uitdelen). Als je nog nooit spekdikken hebt geproefd en/of ze zelf een keer wilt maken, hieronder het recept.

Je hebt er wel een speciale wafel-ijzer voor nodig (Fabrikant Cloer noemt zo'n ijzer bijvoorbeeld oubliemaker en Trebs ijshoorntjesmaker). Ze zijn o.a. te koop bij Blokker.nl en Bol.com en voor een bedrag rond de 25 euro heb je een geschikt ijzer en kun je jaren vooruit. Het is een erg gezellige bezigheid, maar besef dat je er behoorlijk wat tijd voor uit moet trekken (en het is verstandig om ze in een goed te luchten ruimte klaar te maken & oude kleren aan te trekken).

Ze zien er niet echt geweldig uit, maar de smaak is erg goed en ze vullen uitstekend. Ook leuk om te maken tijdens een pre-nieuwjaarsfeestje of iets dergelijks. Succes verzekerd!

Spekdikken
Wat heb je nodig?

Voor het beslag:
• 2 pond roggemeel (of gerstemeel)
• ½ pond tarwebloem
• beetje olie
• ½ pond roomboter
• theelepel zout
• 1 pond stroop
• 1 pond bruine basterd suiker
• ½ liter lauw water
• 4 eieren
• circa 15 gram anijs

Voor het speciale effect:
• 400 gram ontbijtspek
• 1 of 2 droge metworsten in plakjes gesneden

Bereidingswijze
  • Voeg de suiker, boter, zout en stroop bij het lauwe water en laat dit langzaam smelten op een laag vuurtje;
  • na het smelten af laten koelen en de eieren toevoegen;
  • om en om de twee soorten meel toevoegen;
  • dek de kom met beslag af en laat 1 nacht op een koele plek staan;
  • de volgende dag, controleren of het beslag werkbaar is (het hoort wat dikker te zijn dan pannenkoekenbeslag);
  • laat de kniepertjesijzer goed warm worden;
  • vet het ijzer in met een klein beetje olie;
  • schep een opscheplepel beslag in het midden van de ijzer;
  • leg er een paar plakjes spek en/of metworst op en knijp het ijzer dicht;
  • het duurt ongeveer een halve minuut voor de spekdik gaar is.

Je kunt ze direct eten maar ze zijn eigenlijk het lekkerste als je ze in ieder geval een dag laat liggen. Spekdikken zijn goed te bewaren (ook in de vriezer).

Als je meer een zoetekauw bent dan kun je (op hetzelfde) ijzer ook 'kniepertjes' bakken (vaak worden deze rond dezelfde tijd gebakken en het is in het Noorden een evenoude traditie als het bakken van spekdikken). In tegenstelling tot de ietwat taaie, hartige spekdikken zijn kniepertjes dun, knapperig en zoet.

Kniepertjes


Benodigdheden voor het beslag:
500 gram tarwe of patentbloem
250 gram roomboter of margarine
1 pond kristalsuiker (of witte basterdsuiker)
4 á 5 eieren
1 zakje vanillesuiker
4-5 eetlepels lauw water
(2 blokjes anijs als je er een speciale smaak aan wilt toevoegen)

Bereidingswijze:
  • Smelt de boter en laat het ietsje afkoelen;
  • voeg de suiker en vanillesuiker erbij;
  • voeg de bloem toe;
  • meng 1 voor 1 de eieren door het beslag;
  • voeg desgewenst wat water toe;
  • zorg voor egaal, niet te dun beslag;
  • laat het beslag 1 nacht in de koelkast staan;
  • rol balletjes van het beslag (ongeveer 3 centimeter in doorsnee);
  • laat het kniepertjesijzer goed warm worden;
  • vet het ijzer in met een beetje olie;
  • leg een balletje beslag in het midden van de ijzer;
  • knijp het ijzer dicht;
  • na ongeveer een minuut zijn ze mooi goudbruin;
  • haal de kniepertjes uit het ijzer en laat ze een paar minuten afkoelen.

Een variant op de 'gewone' kniepertjes zijn de 'rolletjes'. Als je die wilt maken moet je zorgen dat je onmiddellijk nadat je een kniepertje uit het ijzer haalt en vlug om bijvoorbeeld de steel van een houten pollepel wordt opgerold. In het rolletje kun je slagroom spuiten.

Het volgende artikel van Advies-Balie zal uiteraard weer een regulier artikel zijn over een onderwerp uit de actuele adviespraktijk.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu